Skattesänkningar för alla eller ej? Ett restaurangbesök besvarar frågan…


Det finns en historia om ett restaurangbesök som gått hett i sociala medier i flera omgångar, men den är så bra så det är värt att den är värd att uppmärksamma igen.
Läs historien om restaurangbesöket nedan som ger svar på huruvida skattesänkningar är bra för alla eller inte. Sossarnas tänk på riktigt.
- Glöm inte att dela med dina vänner om du tycker den är läsvärd..


10 stycken vänner går dagligen ut för att äta middag. Notan blir 1000 kronor. Notan delas på samma sätt som skatter betalas.
- De första fyra – (de fattigaste) betalar ingenting
– den 5:e betalar 10 kronor
– den 6:e betalar 30 kronor
– den 7:e betalar 70 kronor
– den 8:e betalar 120 kronor
– den 9:e betalar 180 kronor
– Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kronor.

De tio vännerna åt middag på restaurangen varje dag, nöjda med uppgörelsen. Tills en dag, då ägaren till restaurangen gav dem rabatt.
“Ni är så bra kunder. Jag ger er 200 kronor i rabatt på era middagar.”
- Middag för 10 personer kostar nu 800 kronor.

Man ville fortfarande betala middagen som skatter betalas i Sverige. De första fyra personerna påverkades inte. De fick fortsätta äta gratis. Men hur skulle de andra 6 göra – de som betalade? Hur skulle de dela upp rabatten på 200 kronor så att alla skulle få sin del? De insåg att 200 kronor delat med 6 blir 33,33 kronor. Men drog de bort det från varje persons andel skulle den 5:e och 6:e perso- nen få betalt för att äta.
- Restaurangägaren föreslog att det vore rättvist att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknade ut de belopp varje person skulle betala.

Resultatet blev att även den 5:e personen fick äta gratis
– den 6:e fick betala 20 kronor
– den 7:e betalade 50 kronor
– den 8:e 90 kronor
– den 9: 120kr
– den 10:e personen betalade 520 kronor istället för tidigare 590 kronor.
Alla fick lägre pris än tidigare och nu kunde de fem första äta gratis.

Utanför restaurangen började de jämföra vad de sparat. “Jag tjänade bara en tia av rabatten!”, började den 6:e personen. Han pekade på den 10:e personen, “…men han tjänade 70 kronor!!!”
– “Precis, jag sparade också bara en tia”, sa den 5:e personen. “Det är orättvist att han fick sju gånger så mycket som jag!”
“Det är sant!”, skrek den 7:e personen. “Varför ska han få 70 kronor tillbaka när jag bara fick 20 kronor? De rika ska alltid få det bättre!”
– “Vänta ett tag”, skrek de fyra första:
“Vi fick ju ingenting! Det här systemet utnyttjar oss fattiga!”

De nio personerna skällde på den 10:e och kallade honom för en kallhjärtad egoist, ett kapitalistsvin, en blodsugare som sparkar på de som ligger.
- Nästa kväll kom den 10:e personen inte till middagen. Så skönt tyckte de andra nio, satte sig ner och åt. När notan kom upptäckte de något.
De kunde inte betala den. Det fattades 520 kronor…


Tycker du som vi att skatter ska fördelas rimligt, visa ditt missnöje och rösta på Alliansen!

This entry was posted in Socialdemokraterna and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>